Магистрати от Националния избирателен съвет на Колумбия искат да се започне

...
Магистрати от Националния избирателен съвет на Колумбия искат да се започне
Коментари Харесай

Разследват президента на Колумбия за финансови нарушения

Магистрати от Националния изборен съвет на Колумбия искат да се стартира следствие на изборната акция през 2022 г. на президента Густаво Петро поради съмнения във финансови нарушавания, заяви " Ройтерс ".

Магистратите Бенджамин Ортис и Алваро Ернан Прада също желаеха следствие против основния изпълнителен директор на енергийната компания " Екопетрол " Рикардо Роа, който е бил управител на акцията на Петро.

Предварителните следствия са открили, че вноските за акцията надвишават законовите предели с 6 милиарда песо. Има заплащания от два синдиката, които не са записани в сметките на акцията, и чартърни полети, предоставени от авиационна компания.

Исканията за следствията идват два дни, откакто двама чиновници от Националното звено за ръководство на риска от бедствия на Колумбия предложиха да сътрудничат на прокурорите за хипотетична корупция, включваща доставка на цистерни с вода.

Този скандал обхвана държавното управление на Густаво Петро и докара до оставката на един от най-близките съдружници на колумбийския водач, Сандра Ортис, която се отдръпна като консултант на президента за районите на Колумбия.

Кабинетът на президента не е излязъл с коментар, но Петро отхвърля обвиняванията, които са отправяни от месеци, за хипотетичното нелегално финансиране на акцията му. Той съобщи, че това е опит да бъде свален от власт и да му бъде попречено да извърши обещаните от него обществени и стопански промени.

" Административен орган повдига обвинявания против президента на републиката. Това е намерено конституционно нарушаване ", написа той в обществената мрежа X.

" Екопетрол " също съобщи, че няма да разяснява желаните следствия, като те първо бяха оповестени във вестник El Tiempo.

Министърът на правораздаването Нестор Осуна изтъкна, че държавното управление ще се съобрази с окончателното решение на изборния съвет - да се продължи следствието или да се приключи.

Искането за следствие ще бъде оценено от всички магистрати от изборния съвет, които ще вземат решение дали публично да стартират следствието.

Ако следствията продължат, случаят на Петро ще отиде пред комисията по импийчмънт към Камарата на представителите. Делото против Рикардо Роа ще бъде поето от офиса на основния прокурор.

Припомняме, че против държавното управление на Густаво Петро имаше няколко митинга в столицата Богота срещу препоръчаните здравни и стопански промени. Законопроектът за опазването на здравето предлага основаването на държавна организация, която да централизира заплащанията на клиники и лечебни заведения, които постоянно се оплакват от забавяния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР